top of page

Nascholingen

 

Een digitale krant of een e-book maken, hoe begin je daaraan? Hoe kun je met gebruik van social media het groepsgevoel in de klas versterken? Welke tools zijn een vat vol inspiratie voor je lesgeven? Hoe breng je de buitenwereld in de klas? Hoe kun je sociale media inzetten om je leerlingen gerichter feedback te geven? 

 

Naar aanleiding van het verschijnen van ons boek 'De Social Teacher' (Acco, 2016) boksten we een gloednieuwe nascholing in elkaar waarmee we in schooljaar 2016-2017 heel Vlaanderen doorkuisen. Ook jouw school kan een stopplaats zijn voor deze 'Ronde van Vlaanderen'.  

 

We vertrekken in deze nascholing steeds vanuit een didactische invalshoek en kijken dan hoe digitale tools de lessen kunnen ondersteunen. We verzamelden een hele reeks werkvormen en zochten naar digitale hulpmiddelen die leerkrachten kunnen gebruiken. Zo bieden we een uitgebreide ingrediëntenlijst die gegarandeerd inspireert. 

U hebt de term ongetwijfeld al horen voorbij waaien: Flipteaching of Flipping the Classroom. Maar wat is dat nu eigenlijk? Ja, ok: uitleg en instructies worden huiswerk waardoor er tijdens de les meer tijd vrij komt voor het actief verwerken van de leerstof. Maar hoe begin je eraan? En wat zijn de voordelen? En de nadelen?

 

Is Flipteaching een hype die even snel zal verdwijnen als ze is opgekomen of is het echt een fundamentele wijziging in onze manier van lesgeven? Tijdens deze nascholing bieden we de deelnemers een antwoord op deze en andere vragen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden schetsen we een duidelijk beeld van wat Flipteaching is en hoe je het kan toepassen in je eigen lessen. Een boeiende sessie die je gegarandeerd inspireert!



 

De Social Teacher
Video in de klas
Het internet, een glazen huis.

Het internet is als een glazen huis: alles wat je doet, is zichtbaar. Maar heel wat jongeren realiseren zich dit niet.

Een 14-jarige brengt heel wat tijd online door. Bijna alle tieners in Vlaanderen gebruiken sociale media. Dat is positief want het internet biedt heel wat voordelen.

Jammer genoeg loopt het soms ook mis. Een Facebookfeestje in het Nederlandse Haren loopt uit de hand. Leerlingen filmen hun pesterijen en posten ze trots op het internet. Inbreuken op de privacy. Criminele organisaties misbruiken online gegevens. En ga zo maar door.

Opvallend: de betrokken jongeren vallen nadien uit de lucht. Hun acties hebben nare gevolgen. En dat beseffen ze niet.

Deze vorming maakt tieners op een interactieve en speelse wijze bewust van de gevaren van het internet. We vertalen dit delicate en belangrijke onderwerp naar de leefwereld van jongeren. Via spel, concrete voorbeelden en doe-momenten.

 

Praktisch

 

De sessies worden steeds bij u op school georganiseerd. 

  • De doelgroep is de eerste graad van het secundair onderwijs.

  • Maximum 50 leerlingen per sessie. 

  • Een sessie neemt ongeveer 2 lesuren in beslag.

Prijs:

€ 225 per sessie, € 195/sessie vanaf twee sessies. Inclusief vervoerskosten in Vlaanderen en BTW.

Voor 

leerlingen

Zelfpublicatie op sociale media en het Internet

 

Voor

leerlingen

Iedereen kan online informatie publiceren, maar niemand kan dit zomaar. In deze nascholing reiken we een aantal sleutels aan voor een bewuste omgang met online zelfpublicatie. Welke rechten en plichten heb je wanneer je informatie deelt? Wat zijn de mogelijke persoonlijke en collectieve gevolgen?

​

Na een korte introductie van de concepten illustreren we hoe deze sleutels kunnen worden toegepast aan de hand van voorbeelden die de deelnemers aanreiken uit hun dagelijkse praktijken en ervaringen. De bedoeling is om op een interactieve en hands-on manier voeling te krijgen met de gevaren van sociale media.’



 

bottom of page